Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kysyvä ei tieltä eksy! -jos ymmärtää vastauksen - Itänaapurin ihmeitä -otteita päiväkirjasta
Pallontallaajat.net
Valikko

Kysyvä ei tieltä eksy! -jos ymmärtää vastauksen

Отрывки из дневника путешественника- Katkelmia matkaajan päiväkirjasta.

Первый день -Ensimmäinen päivä.

Täällä sitä taas istutaan junassa kohti Pietaria. Tajusin vasta tuolla Kouvolassa sen täydellisen vapauden, mikä mulle on koittanut! Kun on koko opiskeluvuoden huolehtinu lapsista opintojen lisäksi, nii ei sitä taho osata olla huolehtimatta sitten kun ei tarvisi. Viimekertaisen Venäjän reissun aikana sai kans olla koko ajan huolissaan lapsista, kun en kovin äkkiä olisi kotiin päässyt. Hyvin olivat pärjänneet ja nythän on tilanne täysin eri, kun ovat kesälomilla melkein kaikki ja isukkinsa hellässä huomassa. Taidan siis loikkia vapaana koko kesän, niin kuin lehmä laitumelle päästessään.

 

Näkymää Pietarin ratapihalta

“FIRST AID” KOTI-IKÄVÄ PAKKAUS!!

Lähtöhommatkin vei aika paljon aikaa. Piti kuskata lapset ja tavarat Joensuusta Kempeleeseen ja viiä kissat tytölle hoitoon. Jätin autonki tytölle, joten köröttelin bussilla takasin Joensuuhun. Sielläki piti huolehtia kaikki siten, että kämppä voi olla tyhjänä pari kuukautta. Yritin etsiä alivuokralaista siksi ajaksi, mutta oli sen verran epämääräistä porukkaa, että luovuin ajatuksesta. Täytyy vaan maksaa nyt tavaroitten säilytyksestä vuokraa se 750 e/kk. Pikkusen tympäsee, mutta elämä on. Pakastimen onneksi muistin sulattaa edellisenä päivänä ja söin kolme kertaa peräkkäin makkaraa ja ranskiksia, kun en raskinut laittaa roskiin. Nyt on semmonen olo, että ei taida hetimiten tehä mieli ranskalaisia… Ja vaikka kuinka yritin kaikki muistaa, niin tietysti puhelimen laturin piuha jäi kotiin. Mulla on mukana toinenkin, aluksi näytti, ettei se passaa tuohon puhelimeen, kun se on jonkun toisen laitteen piuha ja oon käyttäny sitä vaan powerbankin lataamiseen. No onneksi sain sen survottua paikalleen, niin että lataaminen onnistuu, mutta kuvien ym siirto ei onnistu. Ehkä täytyy etsiä Pietarista joku kaupustelija, jolla olis sopivia piuhoja.( Edit: onhan mulla puhelimessakin netti 😛 eli voin tietysti siirtää suoraan tähän.)

Ajattelin eilen, että mitenhän taas osaan kääntää aivoni Venäjän mallille, kieli ja kaikki. Se on kuitenkin niin kuormittavaa aivoille koko ajan. Mutta tutultahan tuo kuulostaa täälä junassa. Ja oon miettinyt, että minkälainen majoitus mahtaa perillä odottaa ja kaikki muukin infrastruktuuri. Että miten sitä jaksaa 2 kuukautta, jos ympärillä on vain ankeutta ja kurjuutta. No googlasin äsken tulevan hotellini, jossa siis ensimmäisen kuukauden asun, ja se vaikutti ihan kivalta. Jos se nyt on se minun hotelli 😊. Ja onneksi pääsen luontoon, se on ainakin kaunis!

Harjoittelua odotan tosi innokkaana. Kun aikoinaan kyselin paikkaa, olivat ihan innoissaan mua ottamassa, kun näkivät että oon vuosikausia jo teheny näitä mettähommia. Mondi on vuokrannut uuden palstan ja haluaisivat alkaa hoitamaan sitä kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti. Aluksi hirvitti, että miten ihmeessä minä voin mitään siellä tehdä, kun en osaa selittää ummikkovenäläiselle miksi juuri sille tietylle kohteelle pitäisi valita juuri se tietty hakkuutapa. Mutta sitten hoksasin, että määhän oon vaan harjoittelija… Vähän kuitenkin nolottaa, että he maksavat matkat ja majoitukset minulle ja näkevät ison vaivan ohjelmani suunnittelussa, ja sitten jos mää en saakaan mitään aikaiseksi. Siitä tulikin mieleen, kun monet ovat ihmetelleet, että miksi ihimeessä lähin vielä opiskelemaan ja saatikka miks just Venäjälle? Ja monet utelevat, että meinaanko sinne töihin ym. No en oo kyllä sitä silleen ajatellut, että sinne menisin. Onhan mulla lapset ym kotona, enkai mää niitä raski jättää pitemmäksi aikaa! Ja työkin mulla on! Halusin vaan nyt jotain uutta, kun kohta parikymmentä vuotta on vierähtänyt työn merkeissä ja kun on mahdollisuus aikuisopintotukeen, niin miksi en käyttäisi hyödyksi. Työuraa näillä näkymin on vielä kolmisenkymmentä vuotta ja nyt oli hyvä tilaisuus kokeilla. Yks kaveri sanoikin mulle, että ethän menetä muuta kuin parin vuoden palkan, mutta saat varmasti sellaista mitä rahalla ei voi mitata.

второй день -Toinen päivä

Сыктывкар

Lento kohti Syktyvkaria lähti hieman jälkeen puolen yön. Nukahdin jo ennen koneen lähtöä ja torkuin koko vajaan parituntisen, välillä toki heräsin teetarjoiluun ja vaikka olisin kaivannut suolaista syötävää, niin kyllä makeat leivonnaisetkin kelpasivat. Havahduin koneen laskeutuessa ja tokkuraisilla silmillä katselin maisemia yläilmoista. Syktyvkar toivotti minut tervetulleeksi upean auringonnousun kera. Maisemat olivat silmiä hiveleviä. Metsää silmänkantamattomiin. Tutkailin metsiä tyypilliseen tapaani, kuvioiden niitä automaattisesti, kuin ilmakuvaa katsellessa. Hakkuita näytti olevan siellä täällä tehtynä. En kuitenkaan huomannut niitä tyypillisiä shakkilautakuvioita, joita satelliittikuvista näkyy. Erityisesti huomioni kuitenkin kiinnittyi mahtavasti mutkittelevaan jokeen ja älyttömän hienoihin, aikojen saatossa muodostuneisiin makkarajärviin. Tosi hienon näköistä. Huh, tuolla jossain se minunkin työmaani on!

 

Nuo makkarat on kyllä hienoja!

ÖÖÖ

 

Lentokentällä mun piti kattoa pariin kertaan, että mitä ihmettä mun silmät näkee. Ö-kirjain! Ja sitten muistin, että komin kieli on suomensukuinen kieli. Vitsit olis siistiä päästä kuulemaan aitoa komin kieltä!

Aamuyöllä ajelimme Sirjosan kyydissä kentältä, keräsimme matkalla baarista tulevia juhlijoita ja ajelimme kaikki maailman kuoppatiet. Sirjosa ei kyllä itseään esitellyt, aika yrmeältä vaikutti, mutta muut kutsuivat häntä sillä nimellä ja maanittelivat kiertelemään ja viemään kotiovelle asti. Heikompaa olisi voinut hirvittää, mutta minä antauduin hetken vietäväksi ja ehkä aivonikin olivat vajaakäynnillä huolehtiakseni.

Hotelli Viktoria on onneksi kiva! Mulla oli odotukset tosi alhaalla, ja yllätys olikin positiivinen, kun paikka on niin hyvä. Täällä wi-fi pelaa ja aamupalakin kuuluu hintaan, jahuu, köyhä opiskelija kiittää! Laitoin aamulla kellon soimaan yhdeksältä, että ehdin aamupalalle. Tarkoitus oli sitten nukkua lisää. No enhän minä saanut nukuttua. Järjestelin kamppeet kaappeihin ja tutkailin tarjontaa. Sauna!! Lähdenpä heti varaamaan ajan!

Tämä hotelli yllätti muutenkin, sillä kaikki ovat ystävällisiä ja hymyileviä. Yritän aina selvitä venäjän kielellä ja välillä pakkokin, kun kaikki eivät osaa englantia. Saunaa varatessani, ymmärsin kyllä, että se on tunnin päästä lämmin ja pyyhe kuuluu hintaan ja hinta on 250 ruplaa eli n. 3,5 euroa. Ja että ei tarvi maksaa vielä, vaan voin maksaa sitten lopuksi, kun tämähän on minun koti nyt seuraavan 5 viikkoa! No täti oli kuitenkin niin avulias, että soitti jollekin, joka sitten selitti asiat minulle puhelimessa englanniksi. Parempi näin!

Ja niinhän siinä näköjään kävi, että mun piti matkustaa pari tuhatta kilometriä päästäkseni saunaan! En edes muista milloin olen viimeksi saunonut, vaikka hirmuinen himosaunoja yleensä olenkin. Oijjoij että mää nautin koko rahan eestä. Ja viimesen päälle hieno multimediakylpyläsuihkukin löytyi. Olipa kiva ottaa kylmiä suihkuja jaa kuunnella venäläistä iskelmää. Ja vähä mua nauratti, ku saunaa oli niin mainostettu hotellin oppaassa nii hienosti, ja nuo hotellin emännätki varmaan nauro et siinä nyt suomalainen menee saunaan 🙂

 

Jos nyt koittais niitä päikkäreitä! Ja sitten kauppaa ja ruokaa etsimään. Tänään en mahda muuta viitsiä tehdä, kun tämä Ezhvan kaupunginosa on parinkymmenen kilsan päässä keskustasta. Mutta huomenna ja tiistaina täällä juhlitaan itsenäisyyspäivää, joten ajattelin lähteä kaupungille katselemaan mitä siellä näkyy.

 

On muutamia nykyaikaisempia…

.. ja ei niin nykyaikaisia

Yleisilmehän täällä kaupunginosassa on aika ankea. Ihmiset touhuavat, kauppa käy, bussit kulkee, lapset leikkii. Eli elämä soljuu painollaan. En voi edes kuvitella kuin ankeaa täällä on talvella. Nytkin on alle 10 astetta lämmintä ja ihmiset kulkevat toppatakeissaan. Kesä ei ole kunnolla vielä alkanut, mutta loppuviikosta pitäisi lämmetä ja ensiviikolla ihan 25 asteeseen, mikä tosin on minun mielestä jo hieman liikaa :D. Ja nuo talot! Toinen toistaan uskomattomampia viritelmiä. Ne ovat karuudessaan ja rumuudessaan mahtavia.

Siellä ne lapset leikkii.

Kauneuttakin löytyy!

Näkemisiin ja kuulemisiin! До свидания!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus